2015. november 20., péntek

Buried / Élve eltemetve - Ajánló

Te mit tennél, ha egy koporsónál éppen csak nagyobb faládában, feltételezhetően a föld alatt térnél magadhoz?


Na jó, könnyítsünk a helyzeten:

Te mit tennél, ha egy koporsónál éppen csak nagyobb faládában, feltételezhetően a föld alatt térnél magadhoz, és lenne nálad egy mobiltelefon, amin csodák csodájára még térerő is van, mivel valószínűleg nem túl mélyen vagy eltemetve?



Az élve eltemetés régóta egy kollektív rémálma az embereknek, és nem csak a klausztrofóbiásoknak. Ezt ki is használták már sokféle történetben, sokféleképpen, sokféle médiumon. Itt viszont egészen különleges módon szembesít minket a dologgal Rodrigo Cortés spanyol rendező, és ne gondoljuk, hogy egy működő mobiltelefon pótolhatatlan segítség, és garantált megváltás egy ilyen helyzetben, az üzenetrögzítők, hívásátirányítások, és a bürokrácia világában.

Paul Conroy egy egyszerű teherautó sofőr Irakban, és a film kezdetén a fenti helyzetben tér magához. Több apróság mellett van nála egy Zippo öngyújtó, amit jó pár hosszú másodpercnyi sötétség után, amikor csak a lélegzését halljuk, meggyújt. A kezdeti pánik után azzal próbálkozik, amivel valószínűleg minden ember próbálkozna a helyzetében: megpróbálja szétfeszíteni a faládát. Természetesen ez nem sikerül, másképp így, vagy úgy, de gyorsan vége lenne a filmnek. Ami egyébként "real-time", tehát egy másodpercnyi ugrás nincs az időben, és ami még érdekesebb, az egész másfél órás film a "koporsóban" játszódik. Talán néhány embernek már ez elveszi a kedvét, én viszont úgy gondoltam rá, hogy ilyesmire nagy valószínűséggel csak egy jó rendező vállalkozik, egy rosszabb el sem bírja képzelni, hogyan tudna egy ilyen koncepciót izgalmassá tenni. Bejött a várakozásom, ugyanis egy pillanatig nem tartottam unalmasnak - nos, unalmasabbnak, mint bármelyiket néha, amelyik tele van akcióval. Akció éppen itt is van, csak épp' másképp kell elképzelni.

Az egyetlen, és fő szereplőt Ryan Reynolds alakítja, és mindent kihoz ebből a korlátok közé szorított karakterből, amit lehet. Itt aztán tényleg rajta van a fókusz, őt látjuk az egész filmben, kivéve mikor épp' semmit nem látunk, mert nem világít semmivel. Rengeteg féle érzelmet, hangulatot kell átadnia - csak egy kicsit marad el ezen a skálán Christian Bale Equilibriumos figurájától, ami egy személyes kedvencem ilyen téren -: pánik, keserű irónia ill. szarkazmus (főleg a telefonbeszélgetések alatt), remény, reménytelenség, harag, beletörődés... Határozottan emelkedett a srác a szememben a romantikus vígjátékai, illetve "B" kategóriás akciófilmes szerepei után.


Az operatőri munka is kiemelkedő - az értelemszerűen szűk mozgástérből a lehető legtöbbet kihozzák, érdekesen játszik a film a látószögekkel, így emiatt sem lesz unalmas. Néha Paul szemein keresztül láthatjuk, ahogy az öngyújtóját használva "szétnéz" a faládában, valamit keresve annak falain, illetve néhányszor, mikor épp mozdulatlanul fekszik szegény reménytelenül valami jelentősebb esemény után, a drámai hangulatot fokozó zenei aláfestés által kísérve a kamera eltávolodik tőle, egy vizuális trükkel látszólag megnagyítva a teret, lassan hátrálva a sötét ürességben. Látni kell.


Ahogy a filmet is. Bár azt kell, hogy mondjam, hogy csak az nézze meg, aki el tudja képzelni, hogy egy ilyen film, aminek minden másodperce egy faládában játszódik, egyetlen szereplővel (másoknak csak a hangját halljuk), jó lehet. Ők valószínűleg azok a filmnézők, akik felismerik, és értékelik a jó rendezői, írói, színészi teljesítményeket.

Oh, és klausztrofóbiásoknak nem nagyon merem ajánlani! A film nézése közben valamennyire az is az lesz, aki amúgy egyáltalán nem, főleg, ha megfelelő hangulatban (sötétben, esetleg egyedül) nézi az ember.

Egyébként 2010-es a film, és a rendező egyik inspirációja Alfred Hitchcock munkássága volt... Van üzenete (nem hiszem, hogy aki úgy dönt, hogy megnézi, annak előre a szájába kell rágnom), emellett szinte végig feszült. Nem véletlenül "nyalták meg a tíz ujjukat" utána a hivatásos kritikusok sem (nagy részük).

(Ha ez kritika lenne, és nem ajánló, és pontoznám... Sokat gondolkodnék, hogy 9-et, vagy 10-et adjak rá.)

***
(A cikk eredeti publikációjának dátuma: 2012. 03. 20.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése